سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 تعداد کل بازدید : 785201

  بازدید امروز : 339

  بازدید دیروز : 209

میاب دان بیر سس

 
ترس با نومیدى همراه است ، و آزرم با بى بهرگى همعنان ، و فرصت چون ابر گذران . پس فرصتهاى نیک را غنیمت بشمارید . [نهج البلاغه]
 
نویسنده: ابوالفضل روزی طلب ::: پنج شنبه 93/10/4::: ساعت 12:43 صبح

طبیعت شگفت آور ییلاقات غرب اردبیل و تالش - سوباتان
در زبان ترکی « سو » به معنی آب و « باتان» به معنی محل فرو رفتن است
سوباتان


این شهر دیدنی های بسیاری دارد از جمله شورابیل و بالیقلی چایرودخانه ای که از این شهر میگذرد.



دریاچه شورابیل
دریاچه شورابیل

تنها دریاچه قدیمی داخل شهری ایران، دریاچه شورابیل در 2 کیلومتری جنوب شرقی اردبیل می باشد. این دریاچه با 180 هکتار مساحت و 1365 متر ارتفاع از سطح دریا، در مسیر دانشگاه محقق اردبیلی واقع و از جاذبه های طبیعی و تفریحی شهر محسوب می شود. دریاچه شورابیل دارای امکانات تفریحی، ورزشی و فرهنگی از جمله قایق رانی، شهربازی، رستوران، هتل مجهز، پیست دوچرخه سواری و ... می باشد و همچنین جز مناطق شکار ممنوع محسوب می شود. علت نامگذاری این دریاچه به شورابیل، شور بودن بسیار آب آن در گذشته بوده، که چندین سال قبل مقداری آب شیرین به آن افزوده گردیده و امکان پرورش ماهی در آن فراهم شده است.
دریاچه شورابیل
دریاچه زیبای شورابیل یکی از قشنگترین و دیدنی ترین دریاچه های ایران است که در 2 کیلومتری جنوب شرقی اردبیل به طرف خلخال قرار گرفته. تالاب شورابیل در اواخر دوران سوم و اوایل دوران چهارم زمین شناسی شکل یافته و طی این مدت طولانی شرایط طبیعی و زیستی منحصر به فردی را کسب کرده است. دریاچه شورابیل درحریم شهری اردبیل قراردارد و شهرکهای کوثر . مهر . راه وترابری. دادگستری . ولیعصر و دانشگاههای محقق اردبیلی .پیام نور . علوم پزشکی و نمایشگاه بین المللی اردبیل درحاشیه این دریاچه قرارگرفته‌اند. به خاطر این ویژگی اش مورد توجه مردم و مسئولان شهر می باشد.دریاچه شورابیل ( مجتمع فرهنگی - تفریحی کوثر)این دریاچه دارای امکانات تفریحی، ورزشی و فرهنگی بسیاری است از جمله : اسکله قایقرانی، دو میدانی، دوچرخه سواری، باغ وحش، هتل های مجهز و زیبا، گنجینه تاریخ طبیعی، نمایشگاه بین‌المللی و بازارچه صنایع دستی، مجموعه شهر بازی، رستوران در وسط دریاچه و...که می تواند مورد استفاده گردشگران قرار گیرد.این مجموعه ،مجتمع تفریحی کوثر نامیده شده است.
شورابیل
پارک گردشگری شورابیل

پیست کارتینگ هانی شورابیل
شورابیل
پیست کارتینگ هانی شورابیل

شهر بازی شورابیل
شهربازی شورابیل
شهر بازی شورابیل
شهر بازی شورابیل
رستوران در وسط دریاچه شورابیل
رستوران شورابیل
رستوران شورابیل
جهت اقامت توریست خارجی ومیهمانان داخلی هتل شورابیل بادرجه بندی دوستاره تاپ درساحل شمالی دریاچه و مجتمع توریستی کوثر با درجه بندی سه ستاره تاپ و با امکانات چهل وشش واحد سوئیت ویلائی وسالن کنفرانس وسالن همایش ودوباب رستوران .کافی شاپ . کافی نت وسالن ورزشی درزمینی به وسعت 26125 متر مربع درساحل جنوبی دریاچه شورابیل ساخته شده‌است دریاچه شورابیل قبل از اینکه به مجتمع تفریحی تبدیل شودساکنان منطقه مخصوصا کسانیکه ناراحتی پوستی ودرد مفاصل داشتند از گل دریاچه به اعضای بدن خود می‌مالیدند وازگل آن به شهرهای دیگر نیز می‌بردندتا مصرف کنند. از زمانیکه آب شیرین به آب دریاچه اضافه شده دیگر خاصیت درمانی خود را از دست داده‌است . دریاچه شورابیل یکی از زیباترین دریاچه‌های داخلی است که در هیچکدام از کتابهای جغرافیای در باره آن گفته نشده‌است . دریاچه شورابیل در حال حاضر یکی از مکانهای تفریحی اردبیل به شمار می‌رود که در کنار آن شهربازی و فضای سبز زیبایی تاسیس گردیده‌است و مسافران زیادی از نقاط مختلف به این مکان می‌آیند.درکناراین مجموعه پروژه عطیم تجاری شوراسنتر قراردارد تاپذیرای میهمانان قراربگیرد.

شورا سنتر
شوراسنتر
سالانه صدها هزار پرنده مهاجر با اولین نشانه‌های پاییز از شمال سرد به سوی جنوب گرم مهاجرت کرده و در دریاچه‌هاو تالاب‌های ایران زمستان گذرانی می‌کنند.بخش بزرگی از این پرندگان در مسیر مهاجرت خود وارد استان اردبیل شده و در زیستگاه‌های آن به‌صورت موقت مانده و یا تمام فصل سرد را سپری می‌کنند. فرود دهها هزار پرنده مهاجر در روزهای نیمه دوم آبان ماه هر سال، زیبایی این تالاب طبیعی را دو چندان می کند. پلیکان‌های خاکستری، اردک چشم طلایی، اردک تاجدار ، غاز خاکستری ، غاز، زنگوله‌بار، عروس، باقرقره، باکلان کوچک و لک لک سیاه از پرندگان مهاجر و از پرندگان بومی دراج ، قرقاول ، مرغابی ، خوتکا ، چنگر ، قو ، حواسیل ، آنقوت و کاکایی در فصول پاییز و زمستان در استان اردبیل مشاهده می‌شوند. پوشش گیاهی اطراف دریاچه نی و جگن است و جنگلکاری مصنوعی نیز انجام می شود.

شورابیل
علت نامگذاری این دریاچه، شوری بسیار زیاد آب آن بوده که امروزه با افزودن شدن آب شیرین از شوری آن کاسته شده، به طوریکه ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss) در آن پرورش داده می شود. همچینین در سال 1387 شیلات منطقه تصمیم به پرورش انواع دیگری از ماهی نظیر اردک ماهی(Esox lucios)، ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) و نیز شاه میگو در این دریاچه گرفت.درسال 1371 تفریحگاه محدودی در حاشیه شورابیل ایجاد و بخشی از آب رودخانه بالخلو به این دریاچه هدایت شد. با هدایت آب رودخانه بالخلو وسعت این تالاب از 74 هکتار به 180 هکتار و حجم آب آن از 1/1 میلیون متر مکعب به 14 میلیون متر مکعب افزایش یافت و نمک ، املاح و لجن‌های آن به‌کلی از بین رفت.

شورابیل
دریاچه شورابیل پس از شهر گردشگری سرعین رتبه دوم پذیرش گردشگران در استان اردبیل را دارد.سالانه دهها هزار نفر گردشگر این استان از دریاچه طبیعی شورابیل اردبیل دیدن می‌کنند و در آینده نزدیک این دریاچه با توسعه امکانات تفریحی و فرهنگی و ایجاد جنگل مصنوعی اطراف، جاذبه های توریستی خود را افزایش خواهد داد. اکنون طرح مطالعاتی مجتمع تفریحی شورابیل در دست اجراست و به زودی در مساحت هفت هکتارحاشیه این دریاچه پارک مخصوص بانوان احداث می‌شود.

یخ زدگی، یکی از چالشهای شیرین کردن آب دریاچه:

یخ زدگی شورابیل
در یک پدیده نادر دریاچه شورابیل اردبیل در زمستان سال 86 کاملا یخ بست. یخ بستن دریاچه شورابیل اردبیل در حالی رخ داده که به گفته کارشناسان تاکنون سابقه نداشته این دریاچه حتی در سردترین روزهای زمستان هم دچار انجماد شده باشد. اما در پی برخی مداخلات غیر زیست محیطی مسئولان استانی در نظام هیدرولو‍ژیک دریاچه و تغییر این اکوسیستم آب شور به اکوسیستم آب شیرین در سال های گذشته، ‌هم اکنون می توان انتظار داشت که یخ بستن سطح دریاچه شورابیل از این پس هر ساله تکرار شود. با یخ بستن آب سطح دریاچه که گفته می شود به دلیل برودت هوا و بارش برف رخ داده،‌ هم اکنون صدها پرنده مهاجر و آبزی در معرض خطر سرما و گرسنگی قرار گرفتند و تعداد زیادی از پرندگان مهاجر این دریاچه را ترک کرده‌اند.

یخ زدگی شورابیل
دریاچه شورابیل که به مساحت 120 هکتار در دو کیلومتری جنوب شهر اردبیل واقع شده است، درزمره یکی از 9 دریاچه آب شور ایران به شمار می رفت که جانداران آبزی موجود در آن بر خلاف دیگر محیط های آبی تنها به آرتمیا محدود می شد که از ارزش بالایی در جهان برخوردار است . از سوی دیگر زمین شناسان معتقدند اگر قدمت دریاچه ارومیه به دوران دوم زمین شناسی باز میگردد زمان تشکیل این دریاچه که داخل یک چاله وسیع و روی یک بستر نمکی تشکیل شده حتی به قبل از این دوران بر می گردد. با این حال دریاچه ای که در طول تاریخ تکامل زمین شناختی هرگز یخبندان و انجماد را به خود ندیده بود به برکت مداخلات غیر کارشناسی سازمان جهاد کشاورزی استان و اصرار مسئولان استانداری وقت برای تبدیل این دریاچه به استخر پروش ماهی، امروز برای نخستین بار یخ بست .هر چند 7 سال قبل از این ماجرا، همین هشدارها توسط کارشناسان دلسوخته محیط زیست به مسئولان وقت استان داده شد اما ازآانجا که نقطه نظرات کارشناسی به ویژه در بخش محیط زیست هیچ وقت دراین مرز و بوم خریدار نداشته ،‌ عملیات انتقال بخشی از آب رودخانه بالیخلو که در جنوب سبلان جاری است، به دریاچه‌ شورابیل آغاز شد. بگفته سالخوردگان اردبیلی ،‌ سطح آب این دریاچه تا قبل ازاین تغییرات به علت شوری آب حتی در دمای زیر ? 30درجه سانتی گراد زیر صفر نیز یخ نمی‌بست اما امروز با دمای? 10تا ? 15 درجه سانتی گراد زیر صفر شورابیل کاملا یخ بسته و اهالی روی آن اسکی می کنند.

یخ زدگی شورابیل
محمد درویش ،‌ عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع و کارشناس محیط زیست در این باره می گوید : آن روز که دریاچه "شورابیل" را به "شیرین بیل " تبدیل کردند می بایست به فکر این روزها می افتادیم . به گفته او احداث کانال از رودخانه بالیخلو اردبیل به سمت شورابیل ،‌باعث کم شدن غلظت نمک آب دریاچه و نابودی همه آرتمیاها شد ،‌چون آرتمیا در آب شور زندگی می کند . از سوی دیگر لجن های اطراف دریاچه که همچون دریاچه ارومیه قابلیت درمانی داشت از بین رفت . مهندس باقرزاده کریمی ،‌ کارشناس ارشد دفتر تالاب های سازمان محیط زیست نیز در این باره می گوید: انتقال آب شیرین رودخانه بالیخلو به شورابیل نه تنها این رودخانه را به نابودی کشاند بلکه شورابیل را هم نابود کرد . با نابودی آرتمیا ،‌پرندگان منابع غذایی خود را از دست دادند . از سوی دگیر شیلات برای پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان اقدام به ورود این گونه غیر بومی به شورابیل کرد که دیگر گونه ها را هم از بین برد .

همچنین با تبدیل این دریاچه به آب شیرین یک نوع پشه که خاص اکوسیستم های آب شیرین است به نام پشه "کولکس" در اینجا ساکن شد تا امروز پشه در اردبیل طغیان کند و بعد دوباره برای از بین بردن لارو این پشه ها در آب یک نوع ماهی دیگر وارد دریاچه کردند که نتیجه هم نداشت و این مداخلات غیر کارشناسی اکوسیستم دریاچه را نابود کرد. به گفته او ،‌غلظت نمک در آب دریاچه قبلا 150 گرم در لیتر بود که امروز به کمتر از نصف کاهش یافته و همین باعث یخ بستن آب دریاچه شده است. همچنین در هر ثانیه 2 متر مکعب آب شیرین وارد دریاچه می شود که وسعت دریاچه را افزایش داده و سواحل لجنی و نمکی را ازبین برده است. کریمی می گوید:"رودخانه "بالیخلو " در لغت یعنی پر از ماهی ،‌ و واقعا اینجا مملو از ماهی بود اما حفر کانال انتقال آب از اینجا به سمت دریاچه باعث نابود شدن کریدور مهاجرتی این ماهی ها در زمان تخم ریزی و نابودی این ماهیان شد و اصلا معلوم نشد که حالا چه اصراری به پروش ماهی در دریاچه شورابیل بود ؟ آیا نمی شد در همین رودخانه آب شیرین ماهی هایشان را پرورش می دادند که امروز شاهد نابودی دو اکوسیستم آبی نباشیم . " حال تراژدی مرگبار یخ بستن دریاچه شورابیل را در ذهن خود مجسم کنید . پرندگان آبزی بر روی لایه ای از یخ فرود می آیند سپس کف پاهای پرنده روی یخ می چسبد و نمی تواند تکان بخورد . این لحظات رنج آور اینقدر ادامه می یابد تا پرنده نهایتا با پیکری منجد روی یخ ها بدون حرکت از پا افتاده و جان می دهد .

دریاچه شورابیل


بالیقلی چای

نام رود خانه ای زیباست که از داخل شهر اردبیل عبور می کند.
رودخانه بالیقلی چای اردبیل که زاینده رود آذربایجان نیز می نامندش، این روزها سرزنده تر از زنده رود اصفهان و مهران رود تبریز در قلب کهن شهر اردبیل جاریست؛ این رود پرجوش و خروش با نجوای دلنشین آبی که همان نجوای زندگیست و هدیه ایست سخاوت مندانه از سبلان همیشه سرافراز  برای شهر همیشه همسایه و کوهپایه اش اردبیل؛ که شور و نشاط غیرقابل تصوری را از زندگی در این شهر برای شهروندان اردبیلی به ارمغان آورده است.
بالیخلو
وجود این رود روان و دائمی در اردبیل پیش از هر چیز؛ تداعی کننده آن جمله معروفی است که همه ما از ابتدایی ترین سال های تحصیل در مدرسه از کتاب های درسی تاریخ به خاطر داریم؛ اصل مورد پذیرش همه پیشینه شناسان و مورخانی که از شکل گیری نخستین شهرها و تمدن های بشری در کنار رودها و منابع آبی مطمئن و پایدار حکایت دارد.
بالیقلی چای
اکنون این ما هستیم و رودی پرآب و خروشان در حال گذر از میان شهری با قدمت و مدنیت هفت هزار ساله و سرچشمه گرفته از کوهی ستبر و با شکوه به نام سبلان ایستاده بر فراز این کهن شهر که هزاران سال است نظاره گر این ترکیب شگفت انگیز و بی همتای تاریخ و طبیعت است.
در چند سال اخیر با تلاش شهرداری اردبیل ، این رودخانه که حیات آن در خطر افتاده بود ، بهسازی گردید و همینک تبدیل به یک مکان زیبا برای سپری کردن اوقات فراغت اردبیلی ها و مسافران استان اردبیل شده است.
 رودخانه اردبیل

سنت زیبای عبور از آب و سپردن آرزو به آب در چهارشنبه آخر سال از آئین های زیبا و دیرینه اردبیلی هاست.
مردم این شهر امسال نیز این سنت زیبا را همچون سال های گذشته در کنار رودخانه زیبای بالیقلی چای و در میان مه و آب برپا کردند.
چای

بر خلاف آئین به بیراهه رفته چهارشنبه سوزی! که شب قبل همین روز سیمای جنگی به شهر بخشیده بود، سنت عبور از آب سراسر آرامش و زیبایی بود و ضرورت بازگشت به سنت های واقعی را گوشزد می کرد.

بالیقلی چای

مردم اردبیل بر اساس یک سنت دیرینه آئین چهارشنبه آخر سال را "نو اوستی" یا به نام "نهر اوستی" نامیده و از صبح این روز با حضور بر روی پل تاریخی یئددی گوز(هفت چشمه) و در کنار رودخانه بالیقلی چای ایستاده و آرزوهای خود را با آب روان که مظهر پاکی است؛ در میان می گذارند.

بالیقلی چای

آنها اعتقاد دارند با گفتن حرف دل به آب روان و زلال و خواندن دعا در کنار آب در این روز که برخی آن را "سو چرشنبه سی" نیز می نامند، سالی با خیر و برکت را پیش رو خواهند داشت.

بالیقلی چای
هفت بار عبور از درون آب، انداختن کفش کهنه سال گذشته به آب، جاروی آب، قیچی زدن آب، دعا و قرآن خواندن رو به آب، پرتاب هفت سنگ به درون آب به نیت دور کردن هفت درد و غم کهنه و ... از جمله اقداماتی بود که بر اساس این سنت در این روز انجام می گرفت.  



برچسبها: شورابیل اردبیل، بالیقلی چای اردبیل، دریاچه شهری، بالیخلو چای، آذربایجان، شهر اردبیل،آرتاویل،  


 
 
 
 

موضوعات وبلاگ

 

لوگوی دوستان

 

درباره خودم


میاب دان بیر سس

ابوالفضل روزی طلب
اینجانب ابوالفضل روزی طلب در 13شهریور سال 1342 در روستای میاب از توابع شهرستان مرند متولد شده ام. از کودکی عاشق شعر و ادبیات و معارف دینی و قرآنی می باشم، امیدوارم به لطف الهی بتوانم خدمتی هر چند ناقابل به هموطنانم انجام داده باشم.
 

حضور و غیاب

 

اشتراک